Vakantiegeld

In de maand mei wordt traditioneel vakantiegeld uitbetaald. Hoe wordt het vakantiegeld berekend en hoe kun je dit in je huishoudboekje zetten? Op deze pagina vind je het antwoord.

Hoe wordt het vakantiegeld berekend?

Het vakantiegeld is minimaal 8% over het bruto jaarsalaris. Vakantiegeld wordt berekend over het loon dat je hebt verdiend. Dit is loon zonder extra betalingen zoals overwerk, winstuitkering en eindejaarsuitkering. Het kan zijn dat je werkgever andere afspraken met je maakt over vakantiegeld, dit moet dan van tevoren duidelijk zijn.

vakantiegeld


Uitbetaling vakantiegeld

Je werkgever betaalt het vakantiegeld minstens 1x per jaar uit. Meestal gebeurt dit in de maand mei, maar er wordt ook wel eens uitbetaald in juni. Er zijn ook werkgevers die elke maand een deel uitbetalen. Nederlanders ontvangen hun vakantiegeld het liefste 1x per jaar, omdat ze zo de verleiding weerstaan om het door het jaar heen te gebruiken. (bron: ING)

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Stel: je verdient € 2000 bruto per maand. Het vakantiegeld wordt berekend over je bruto jaarsalaris. Je jaarsalaris (zonder extra uitkeringen) is in dit voorbeeld (12 x € 2.000) € 24.000. Je vakantiegeld is vervolgens 8% van dit bruto jaarsalaris, dus: 8% van 24.000 = € 1.920

Vakantiegeld in AFAS Personal

Vaak wordt vakantiegeld in mei uitbetaald. Dit is meestal één salarisbetaling die ervoor zorgt dat je salaris ongeveer het dubbele is van het normale bedrag. Je kunt daarom het beste een splitsing maken in deze betaling, waardoor het vakantiegeld in de goede categorie in AFAS Personal terechtkomt. Vanuit daar kun je dan makkelijk budgetteren en je eigen doelen.